Disseny de so i música

"La connexió emocional amb el jugador és la clau per assolir la màxima immersió en un videojoc. Tot l’àudio ha d’estar enfocat en aconseguir-la". 

David Font, docent i especialista independent en àudio interactiu

El so i la música són una part fonamental en l’experiència de qualsevol videojoc. De la mateixa manera que passa en el cinema, l’àudio no tan sols està al servei de la narració, sinó que ajuda a reforçar les emocions que transmeten les imatges. De fet, la capacitat que té l’element sonor a l’hora de transportar-nos a altres llocs, siguin reals o imaginaris, és una funció que està especialment lligada al mitjà interactiu.

En un videojoc cada acció té la seva resposta sonora particular i això implica una tasca exhaustiva per trobar el so que més hi escau. Els professionals dedicats al disseny de so han de pensar i cercar aquests sons per tal d’implementar-los en el joc. En algunes ocasions, aquests efectes sonors poden provenir de llibreries especialitzades, però també  és molt habitual que s’hagin decrear expressament, ja sigui dissenyant-los amb instruments electrònics i eines digitals, o bé gravant-los directament del món real.

Avui dia, la persona responsable del disseny de so pot treballar de forma molt estreta amb la resta de l’equip de desenvolupament. El més usual és que tingui accés al mateix motor del joc per tal d’implementar els sons i ser capaç de comprovar si encaixen dins del conjunt.

Per altra banda, la música de videojocs fa temps que va deixar enrere les limitacions tècniques d’èpoques passades. Actualment, en les produccions musicals d’aquesta mena intervenen compositors, orquestradors i arranjadors. Aquests poden produir la música amb sintetitzadors, però també és comú comptar amb la riquesa de formacions instrumentals reals.