Desenvolupar
Des de la primera idea
fins al mercat
La indústria catalana del videojoc s'està consolidant com una de les més dinàmiques en l'àmbit digital. És un sector jove, innovador, de visió global i amb grans oportunitats de negoci. Hi ha diversos recursos disponibles per millorar, créixer i internacionalitzar els projectes: subvencions, finançament, mentories… Passa a la pantalla següent!
Fases

1. Pre-producció
IDEACIÓ
Primera definició de les mecàniques principals i jugabilitat (primera versió bàsica del Game Design Document).
PROTOTIPATGE
Realització d’un prototip bàsic per validar que les mecàniques i jugabilitat ofereixen una experiència divertida i atractiva.
DEFINICIÓ GLOBAL DEL PROJECTE
Segona versió del Game Design Document, en què s’intenta especificar de forma general el contingut del joc (quantitat de nivells, d’enemics, de puzles, narrativa…).
PLANIFICACIÓ DE LA PRODUCCIÓ (FITES)
Pla de producció a alt nivell amb una primera estimació de finalització de milestones (cronograma).
2. Producció
DISSENY
Disseny en profunditat de tot el contingut del joc: mecàniques, personatges, enemics, escenaris, progressió…
MODELATGE / IL·LUSTRACIÓ
Conceptualització i creació de tots els assets del joc, sigui en 2D o 3D. També es pot incloure en aquest apartat la creació de les animacions, si és el cas.
ÀUDIO
Creació de la banda sonora i efectes sonors del joc.
IMPLEMENTACIÓ
Desenvolupament del joc mitjançant un motor (Unity o Unreal,entre d’altres).
BETA TESTING
Proves continuades del joc després de la implementació de cada funcionalitat important per validar el seu correcte funcionament i detectar bugs a corregir.
3. Publicació
MÀRQUETING
Creació de web i de xarxes socials del projecte on publicar material promocional per donar a conèixer el projecte. Aquesta acció podria començar durant la fase de producció.
INTERNACIONALITZACIÓ
Assistència a fires i esdeveniments de caràcter internacional per donar a conèixer el projecte, trobar editor, inversió…
ADQUISICIÓ D'USUARIS
En el cas de jocs amb model de negoci free-to-play, és importar realitzar campanyes de captació d’usuaris per tal de generar tracció i monetitzar.
4. Post-producció
SEGUIMENT DEL LLANÇAMENT
Analitzar les mètriques obtingudes després del llançament, no tan sols quant a vendes, també pel que fa a funcionament del joc i feedback dels jugadors.
ARREGLAR BUGS
Solucionar tots els problemes tècnics que els jugadors han reportat i llançar les actualitzacions del joc necessàries.
ÚLTIMS DETALLS
Mentre se solucionen problemes tècnics, es pot aprofitar per fer uns últims retocs artístics, sonors o de disseny al joc.

Integra’t a l’ecosistema
Associacions, comunitats i esdeveniments que passen a Catalunya
Comunitats
Ets un freaky, ets un nerd? No estàs sol! Ja fa temps que els videojocs no es juguen aïlladament: gràcies a internet i els jocs en línia, el seu aspecte social és molt important. A Catalunya hi ha una gran xarxa de gamers que comparteixen, juguen, creen i difonen contingut sobre videojocs. Existeixen comunitats locals i mundials molt actives, i grups informals que es fan i desfan segons els interessos compartits.
Ja ho va dir Plató fa 2.500 anys: “Es coneix més una persona en una hora de joc que amb un any de conversa”.
Busca la teva comunitat!

Cat-Duty
Uneix-te al Telegram de CAT of Duty, la teva comunitat de CoD en català: notícies, tornejos i molt més!
https://t.co/t5rq6rMhCP

Catalunya PlayStation
Compte de la comunitat catalana no oficial de Playstation.

CatTruckers
Comunitat de parla catalana fanàtica dels simuladors de camions, Euro Truck Simulator 2 i American Truck Simulator.

Cavallers del cel
Comunitat Catalana de Simulació.

Creadors TV
Associació de creadores i creadors de contingut en català a internet.

Gamers UAB
Associació i col·lectiu universitari que vol reunir aquelles persones a qui els agraden els videojocs.

Gaming Barcelona
Club d’eSports català

Gaming.cat
La comunitat catalana de videojocs.

Fortnite Cat
Comunitat en català de Fortnite.

MineCat - Catalunya al MineCraft
Des de 2012 recreant Catalunya al Minecraft. Servidor en català sobre el relleu de Catalunya.

Nintenhype.cat
Comunitat catalana de Nintendo.

Projecte Ce Trencada
Grup sense ànim de lucre que vetlla pel català als videojocs.

Sims Addictes
Comunitat simmer de parla catalana amb representació valenciana, balear i catalana.

Territori gamer
Creadors i creadores de contingut gamer en valencià de totes les plataformes.
UNIVERS G8CO
Video Game is the 8th art. Video / Photo / Streaming / Podcast.

Videoviciats
Videojocs en català per tots aquells que els estimin.

VR Catalans
Comunitat catalanoparlant sobre realitat virtual, augmentada i mixta.

Xboxers Catalans
La comunitat catalanoparlant d'Xbox.

XPliCAT - Catalan Gamers
Grup de gamers que juga a qualsevol cosa de PC online.

Ajuts i subvencions
Aprofita els ajuts del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del Govern de l'estat o els ajuts europeus
Hi ha diversos ajuts de les administracions que et poden donar un cop de mà en les diverses fases de creació del teu videojoc. Com que no sempre és fàcil relacionar-se amb les administracions per sol·licitar-los, et facilitem una sèrie de convocatòries que et poden ser d’utilitat.

Incubadores
Arrencar un estudi independent no és una tasca fàcil, però més enllà de les subvencions i ajuts concrets, hi ha incubadores que seleccionen projectes i aporten ajuda econòmica, en formació o bé en assessorament tècnic, comercial o empresarial. Un programa d’incubació té com a objectiu professionalitzar el talent i aconseguir que un videojoc de nova creació arribi a port.
Hi ha incubadores a Barcelona, Girona i Sant Feliu de Llobregat

Mentors
Et trobes en un punt de la creació del teu videojoc en què t’agradaria un punt de vista extern? Els professionals que esmentem a continuació tenen una llarga trajectòria en la indústria del videojoc i estan disposats a donar-te un cop de mà. Potser et poden oferir un nou punt de vista creatiu, o bé et poden guiar des d’una perspectiva empresarial per trobar maneres de fer més eficients i que t’ajudin a avançar, millorar, reduir temps, disminuir costos…
Més de 40 professionals, posa’t en contacte amb ells, acordeu condicions i busqueu una data!

Internacionalització
Si tens un videojoc, fes que voli! Troba la manera de portar-lo a l’estranger amb subvencions i assessoraments que et donaran un cop de mà en el moment d'internacionalitzar la teva proposta.
La internacionalització d’un projecte o estudi de videojocs és l'estratègia transnacional amb la qual poder arribar al mercat global. Entre els principals objectius podem trobar la potenciació de la marca, l’expansió de mercats o la generació de contactes en altres indrets.

Emprendre
Tens un projecte propi? T’has plantejat autoocupar-te i engegar el teu propi projecte? A continuació trobaràs diversos ajuts i recursos que et serviran per emprendre la teva pròpia aventura.
PROGRAMA AJUTS AUTOOCUPACIÓ JOVES INSCRITS AL REGISTRE DE GARANTIA JUVENIL
Ajuts per afavorir l'autoocupació de persones joves entre 16 i 29 anys.
PROGRAMA CONSOLIDA’T
Suport a la consolidació, l'enfortiment i la reinvenció del treball autònom a Catalunya.
PROGRAMA TU+1
Foment de la contractació indefinida d’un treballador o treballadora per part d’autònoms

Publishers
Un publisher és l’agent que fa de pont entre el joc i el públic. És ell qui posa el videojoc al mercat i procura que esdevingui rendible. Les seves tasques variaran en funció del tracte que tanqui amb el creador del joc, però en general, s’encarrega de la distribució i el màrqueting. També pot assessorar el desenvolupador en el procés de creació, i en alguns casos, finançar-lo.
Què fa un publisher?
Distribució. Un cop el joc està acabat, el publisher s’encarrega d’adaptar-lo tècnicament a altres plataformes, o crear-ne una versió física, si ho considera oportú. També té contactes en altres països per vendre el joc a l’estranger, i s’encarrega de les traduccions.
Màrqueting. El publisher destina un pressupost al màrqueting del joc i dissenya una estratègia promocional, una part de la cadena molt important per tal que aquest últim arribi al seu públic. Els publishers són els encarregats de crear un pla publicitari, decidir els preus, en quins països es llançarà i a quin target anirà adreçat.
Assessorament. En funció del moment en què s’incorpora en el procés, el publisher pot fer una funció d’assessoria i intervenir en diferents nivells en la part creativa o tècnica.
La relació entre un desenvolupador i un publisher ve marcada per un contracte, en què es pacten unes condicions. El publisher acostuma a quedar-se un percentatge de les vendes del joc.